Έρευνα: Τα φάρμακα της εξωσωματικής δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού




Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την διέγερση των ωοθηκών στην εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία για 1,8 εκατομμύρια γυναίκες τις οποίες παρακολούθησαν ερευνητικές ομάδες από το 1990 μέχρι το 2020, κατά μέσο όρο για 27 χρόνια μετά την θεραπεία γονιμότητας στην οποία υποβλήθηκαν.

Η ερευνητική ομάδα του King's College στο Λονδίνο διαπίστωσε ότι τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Σε διαφορετικές θεραπείες γονιμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα. Στον τροποποιημένο φυσικό κύκλο, λιγότερα φάρμακα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενός καλού ωαρίου. Στην κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση, χρησιμοποιούνται φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών ώστε να παραχθούν περισσότερα ωάρια, να γονιμοποιηθούν στο εργαστήριο και να μεταφερθεί το έμβρυο στη μήτρα της μητέρας για να εμφυτευθεί και να μείνει έγκυος.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 χρησιμοποιούνται φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών, ώστε να μπορέσουν υπογόνιμα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά.

Παράλληλα με την παραγωγή πολλών ωαρίων, τα φάρμακα αυξάνουν και την παραγωγή οιστρογόνων που επιδρούν στα κύτταρα του μαστού. Πολλές γυναίκες ανησυχούν ότι η αύξηση των οιστρογόνων θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές του King's College ανέλυσαν τα στοιχεία μελετών που έχουν γίνει από το 1990 έως τον Ιανουάριο του 2020, στις οποίες συμμετείχαν 1,8 εκατομμύρια γυναίκες κάθε ηλικίας που ήταν ακόμα στην αναπαραγωγική φάση της ζωής τους. Κατά μέσο όρο τις παρακολούθησαν για 27 χρόνια μετά τη θεραπεία γονιμότητας.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντική αύξηση του κινδύνου στις γυναίκες που έκαναν θεραπείες σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν πάρει αγωγή για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας.

Ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε "Οι ασθενείς συχνά μας ρωτούν εάν η λήψη φαρμάκων που προκαλούν τη διέγερση των ωοθηκών μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Για να μπορέσουμε να δώσουμε μία αξιόπιστη απάντηση στις ασθενείς μας, κάναμε αναδρομική ανάλυση για μελέτες στις οποίες έλαβαν μέρος σχεδόν 2 εκατομμύρια γυναίκες".

"Η μελέτη μας έδειξε ότι η χρήση φαρμάκων για τη διέγερση των ωοθηκών στις θεραπείες γονιμότητας δεν έθεσε τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτή η μελέτη παρέχει τα στοιχεία που ήταν απαραίτητα για να καθησυχάσουμε τις γυναίκες και τα ζευγάρια που χρειάζονται θεραπείες γονιμότητας".

"Η μελέτη αυτή μας βοηθά ψυχολογικά, αλλά μας δίνει και την ευκαιρία να λαμβάνουμε πιο ενημερωμένες αποφάσεις για τους πιθανούς κινδύνους των θεραπειών και τα οφέλη τους με βάση τη λογική", είπε η Katy Lindemann, εκπρόσωπος οργάνωσης ασθενών με υπογονιμότητα.

"Μέχρι τώρα δεν ήταν απολύτως σαφές εάν τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες υπογονιμότητας μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και είχαμε πολλές κλήσεις στη γραμμή βοήθειας από γυναίκες που αναρωτιόντουσαν εάν ο καρκίνος του μαστού θα μπορούσε να έχει προκληθεί από τη θεραπεία γονιμότητας" είπε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Breast Cancer Now. "Η ανάλυση τεράστιου όγκου υφιστάμενων στοιχείων από δημοσιευμένες μελέτες παρέχει τώρα μία ευπρόσδεκτη διαβεβαίωση ότι οι θεραπείες γονιμότητας είναι απίθανο να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού".

Οι μελέτες συνεχίζονται σε βάθος χρόνου για να επιβεβαιώσουμε αυτά τα δεδομένα πέραν πάσης αμφιβολίας.

Πηγή: Capital.gr